2019. augusztus 28., szerda

Ádám és Lilith születése (ceruzarajz)



Ádám és Lilith születése
Faber-Castell grafit ceruzák, 250 grammos Bristol kartonlap  - 65 x 50 cm - 2019
A kép történetének alapját a Genesis Rabbá adta. Az írás szerint Ádám első társa volt Lilith, akit Isten szintén a föld porából teremtett. A kép szimmetrikus kompozíciója is erre, a teremtésben megvalósult teljes hasonlóságukra utal; és a történetből kettejük lelki, pszichológiai egyformaságuk is kitűnik, amely kapcsolatuk végét is magában hordozta, így Lilith elhagyta Ádámot és az Édenkertet.
A föld porából kiemelkedő alakok szemtől szembe tekintenek Alkotójukra, erős fény-árnyék ellentétre épülő képen a háttérben a hajnalodó Kert látszik, az égbolton még a hajnali csillagok ragyognak. A csillagok angyal szimbólumok, melyek örvendve voltak jelen Isten teremtésénél. A környezetben megjelenő állatok szimbólumként vannak jelen a grafikán. A jobb alsó sarokban (aláírásom felett) egy gyik látható, amely a Gonosz szimbóluma, utalva Ádám későbbi elbukására és Lilith lázadó jövőjére, ugyanezt szimbolizálja a kép túloldalán egy hálójában lesben álló pók, amley az embert tőrbe csaló Sátán szimbóluma. A háttérben, a bokrok előtt farkasok nézik a teremtés az ember teremtésének pillanatát, amely állatok pedig a mértéktelenség szimbólumai (utalva Lilith Édenen kívüli életére.) A háttérben lévő sötét erdő a léleknek az ismeretlen veszélyeiben való  megmerítkezésének jelképe. 
Ádám és Lilith alakja alatti részen, ahol az Isteni teremtő fény bevilágítja a talajt a föld pora látható, amely az emberi lét végtelen parányi voltának szimbóluma, mintegy előrejelezve az Ember tragikus bukását., a fénykörön kívül mező látható, gazdagon fűvel benőve, amely szintén mulandóságra utaló jelkép. "Minden test csak fű, és minden szépsége, mint a mezei virágé. Elszárad a fű, elhervad a virág, ha ráfúj az Úr szele. Bizony csak fű a nép!" (Ézsaiás könyve 40, 6-7)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése