2024. március 18., hétfő

Könnyed álom (triptichon)

 

Könnyed álom

(triptichon)

akril, vászon - 3 x 40 x 40 cm - 2024


A szürreális, szimbolikus triptichonom a felnőtt női élet három szakaszát szimbolizálja. A hármas kép, két szárnyán alvó nőalakok keretezik a középső képen látható lobogó tűz feletti teliholdat.

Mindhárom képen sötét, csillagtalan éjszaka uralkodik, amely háttér összefogja a triptichon szimbolikus jelentését, olyan életre utalva, amelynek nagy részét sokan, mintha csak átaludnák, az automatikus mindennapi teendőkön keresztül, melyek sokszor olyanok, mint egy éjjeli csendes tenger nyugodt fodrozódó apró hullámai: ismétlik - és csak ismétlik magukat, amíg álomba nem ringatva végleg alámerül az élet az örvénylő mélyben. A triptichon így az "átaludt, meg nem élt lehetőségek" életéről szól.

A triptichon története a bal oldali képen egy fiatal nővel kezdődik, aki éles élettel teli fénnyel övezve egy füves réten fekszik zavartalanul. Felette, mintegy az időt szimbolizálva egy szürke szikla lebeg, amelyet sokszor - ahogy a képen szereplő fiatal nő alak sem - nem érzékeljük mi férfiak sem napjaink monoton egymásutánjában, hogy láthatatlanul bennünk, felettünk a múló idő nehezedik életünk soha vissza nem térő pillanataira.

A középső képet egy női termékenységi, teremtő erő és anya szimbólum: a telihold uralja; amely izzó erejét erősíti a hozzá kapcsolódó, alatta lobogó misztikus tűz, amely megvilágítja azt a teremtő erőt, melyet a telihold jelképez.

A triptichon záró szárnyán szintén egy réten alvó, de már arcával nem felénk forduló alak van, amely a sötétbe forduló fejével is az élettől való elfordulást jelképezi. A bal oldali szárny alakjatól eltérően őt már tompa fény világítja, mintegy átvezetve az alkotás témáját az elmúlásba. Az elmúlás szimbolikáját erősíti az alak lábainál egy döglött nyúl és a felette lebegő óriási pitypang. A nyúl a termékenység szimbóluma, mely halott formájában a termékenység végének jelképe; a pitypang, melyből repülőszőrös magjaiból már elhullott néhány: a rövid, ingatag, gyorsan múló élet szimbóluma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése